Zbožový balíček: Komora vítá lepší kontroly zboží vstupujícího na trh EU

Praha, 20. prosince Prodej výrobků v EU by měl být snazší díky jednodušším a rychlejším postupům pro uvádění výrobků na trh. Evropská komise včera předložila dva legislativní návrhy, které jednak usnadní prodej zboží na vnitřním trhu a zároveň posílí kontroly pro zamezení prodeje nebezpečných výrobků. Čeští spotřebitelé, ale i samotné firmy si často stěžují, že výrobky ze třetích zemí, které na evropský trh vstupují, nedodržují bezpečnostní normy. Právě i na tyto kontroly si Komise posvítí a stanovuje, jak bude v těchto případech postupováno.

Nárůst elektronického obchodu má za následek vstup nebezpečných výrobků na trhu EU. Firmy dlouho volají po zavedení efektivnějších kontrol. Posílení kontrol v rámci EU, ale i pro vstup zboží na vnitřní trh bude dle návrhu zajištěno prostřednictvím lepší spolupráce kontrolních orgánů.

Další dobrou zprávou je, že se Komise snaží posílit princip vzájemného uznávání. Tuzemské firmy se v některých členských státech potýkají s nestandardními požadavky na další certifikace či jiné úkony, přestože byl tento výrobek již v České republice schválen a uveden na trh. „Snahu Komise o efektivní a rychlé vzájemného uznávání v praxi velmi vítáme, neboť chceme fungující vnitřní trh bez zbytečných požadavků kladených na naše výrobce. Členské státy tak dosud dávaly najevo, že naše výrobky nejsou na jejich trhu vítány, neboť by mohly konkurovat jejich domácím výrobcům,“ říká Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory České republiky.

Hospodářská komora také vítá lepší využití informací z nástroje SOLVIT (nástroj pro řešení problémů vnitřního trhu), kam mohou podnikatelé zasílat své stížnosti, byl-li jim odmítnut vstup jejich výrobku na trh v jiném členském státě. Komise navrhuje, aby měla novou kompetenci vydat stanovisko k případu oprávněnosti členského státu zamezit danému výrobku vstup na trh. „Využití vstupů v rámci SOLVIT uvítají zejména malé a střední firmy, které nemají k dispozici takové právní prostředky jako velké firmy“, dodává Dlouhý.

Miroslav Beneš, odbor vnější komunikace HK ČR