Vývoj inflace nahrává úmyslu opuštění kursového závazku

Praha, 10. února 2017Česká národní banka správně odhadla, že vhodným okamžikem pro opuštění již dnes značně přežilého závazku o umělém udržování slabého kursu české měny, může být letošní jaro. A dosavadní inflační výhled a koneckonců i reálná ekonomická výkonnost jí v tomto ohledu silně nahrává jak z důvodu naplňování inflačního cíle, tak současně i z pohledu omezení rizika nadměrné kursové volatility a současně tlaku na výrazné kursové posílení (jak očekává řada spekulantů).

Lednový nárůst hladiny spotřebitelských cen na meziměsíční bázi dosáhl výrazných 0,8 %, což posunulo meziroční inflaci oproti prosinci o další 0,2 procentního bodu výše na úroveň 2,2 %. Na tomto vývoji se výrazně podílejí nevyzpytatelné potraviny a sílící poptávkou vytažené ceny v oblasti rekreace a kultury.

Předpokládám, že do doby, kdy ČNB k opuštění svého kursového závazku nepřistoupí, inflace bude nadále v evropském srovnání nadprůměrně vysoká (slabý kurs bude i nadále zdražovat vývozy), po předpokládaném kursovém posílení by naopak mělo dojít k určitému zlevnění dováženého zboží; tento trend však bude stále silněji vyvažován efektem sílící domácí poptávky, jež bude působit ve směru zvyšování domácí cenové hladiny.

Pro rok 2017 proto očekávám posun míry inflace ke 3 %, optimistický odhad tento posun spatřuje kdesi na úrovni 2,5 %.

Petr Zahradník, poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV)