V Íránu je velká poptávka po českých výrobcích, potvrdili dnes Íránci na půdě Hospodářské komory

Praha, 2. března 2017 – Guvernér íránské provincie Alborz Seyedhamid Tahaei dnes projednával s viceprezidentem Hospodářské komory Bořivojem Minářem a předsedou Zahraniční sekce Hospodářské komory Iljou Mazánkem další možnosti obchodní spolupráce mezi Českou republikou a Íránem. Dle slov guvernéra se v Íránu českým firmám otevřely obchodní příležitosti v oblastech geotermální energetiky, stavebnictví, environmentálních technologií, zavlažovacích systémů, čističek odpadních vod a automotive.

„Íránský trh s 80 miliony spotřebitelů a podnikatelů je obrovskou příležitostí pro české firmy, jejichž technologická vyspělost a technická dovednost má v Íránu stále dobrý zvuk,“ potvrdil viceprezident Hospodářské komory Bořivoj Minář.

V provincii Albroz sídlí 3,5 tisíce firem. Vzhledem k tomu, že leží v blízkosti hlavního města Teheránu, působí zde velké množství významných průmyslových firem. Guvernér této provincie Seyedhamid Tahaei nabídl českým firmám účast mimo jiné i na projektech a investicích v oblasti high–tech technologií. Íránci dle jeho slov poptávají i velké množství autobusů, což potvrdilo i dnešní jednání. Během tohoto setkání iniciovaného íránskou stranu jednatel firmy Czech Machine Tools Seyed Hossein Mesbahi podepsal kontrakt na dodávku českých autobusů do Íránu.

Hospodářská komora ČR posiluje obchodní vztahy mezi českými a íránskými firmami dlouhodobě prostřednictvím svého programu Brána do Persie. V loňském roce organizovala do Íránu dvě podnikatelské mise. Na té poslední v říjnu 2016 například firma VA TECH WABAG Brno, zabývající projekcemi, dodávkami, servisem a montáží technologických zařízení na úpravu vod, se během mise setkala s mashadskou vodárenskou společností. Ta ji předložila 6 projektů na úpravu vody, do kterých by se společnost mohla zapojit.

SOKRATES 2 - prezentace VŠ 2017