Podnikatelé zhodnotili působení vlády za poslední čtyři roky. Oceňují naplňování programu, vytýkají, že šla na ruku odborům

Praha, 5. prosince 2017 – V souvislosti demisí vlády, kterou dnes přijme prezident ČR Miloš Zeman, Hospodářská komora oceňuje, že se vládě podařilo naplnit řadu svých programových priorit. Podnikatelé ale zároveň vládě vytýkají, že příliš naslouchala odborům a že hospodářský růst nevyužila k nezbytným reformám.

Hospodářská komora relativně pozitivně hodnotí výsledný přebytek hospodaření v loňském roce i to, že se vládě v roce 2015 skutečně podařilo vyčerpat prostředky z fondů EU neobyčejně rychle. Také otevřela debatu o vysokorychlostní železnici a sehrála důležitou roli v ekonomické diplomacii.

Podnikatelé ale zároveň končící vládě vytýkají, že během svého mandátu na úkor soukromého sektoru příliš naslouchala odborářům, kteří tak poslední čtyři roky působili jako čtvrtá nikým nevolená koaliční strana. Zavedly se nové sociální dávky, které zatížily zaměstnavatele i daňové poplatníky a státní rozpočet, každoročně se skokově zvyšovala minimální a potažmo pak i zaručená mzda bez ohledu na škodlivé dopady na zaměstnavatele i na jejich zaměstnance pobírající nejnižší výdělky.

Vláda mimořádně příznivý hospodářský růst nevyužila k tomu, aby nereformovala zdravotnictví a sociální systém. Zároveň zrušila druhý pilíř důchodového systému, aniž by občanům nabídla jakoukoli alternativu. Rovněž podnikatelům nesnížila administrativní zátěž a ani nezahájila reformu vzdělávacího systému, která by pomohla vyřešit nesoulad mezi kvalifikací lidí a jejich reálném uplatnění na trhu práce.

Hospodářská komora očekává, že nová vláda bude naslouchat i podnikatelům, sníží byrokratické a administrativní překážky podnikání a urychlí výstavbu dopravní infrastruktury. Své požadavky na vládu formulovala do prohlášení Deset kroků na cestě k prosperitě.

Miroslav Diro, odbor vnější komunikace HK ČR