Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu dnes podpoří zrušení zákona omezujícího otevírací dobu o svátcích

Praha, 14. prosince 2017Stát by neměl rozhodovat o tom, kdy a kam mají lidé chodit nakupovat nebo kdo může a nemůže o svátcích podnikat. Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu proto dnes ve zkráceném meziresortním připomínkovém řízení podpoří návrh poslanců Petra Fialy, Zbyňka Stanjury, Jany Černochové a dalších poslanců na zrušení zákona o omezení otevírací doby.

„Je to zcela zbytečný zákon. Ti, kteří prosazovali, aby se omezila otevírací doba v obchodech, jsou dnes v poslanecké sněmovně v minoritním postavení. Složení sněmovny nahrává tedy tomu, že by se zrušení zákona mohlo řešit zákonodárnou cestou,“ poznamenal prezident HK ČR Vladimír Dlouhý. Regulaci prosadily ČSSD, KDU-ČSL a KSČM.

HK ČR a SOCR ČR loni v prosinci proti zákonu iniciovaly ústavní stížnost, kterou podepsala skupina 19 senátorů vedená Jaroslavem Kuberou. Plénum se jí má zabývat v prvním čtvrtletí roku 2018, neznamená to však, že shromáždění soudců hned rozhodne.

Předkladatelé spolu s odbory regulaci zdůvodňovali sladěním rodinného života zaměstnanců s prací a že i v zahraničí je trendem otevírací dobu omezovat. Obstojně ale nedokázali ani vysvětlit výběr svátků a proč se má regulace týkat jen prodejen nad 200 m2.

„Touto logikou by doma měli být doktoři, policisté, hasiči, řidiči MHD, pracovníci v elektrárně, zaměstnanci hotelů a restaurací... Pokud jde někdo pracovat do obchodního sektoru a podepisuje pracovní smlouvu, v níž je uvedená práce o svátcích, musí počítat s tím, že bude o svátcích pracovat. To k tomu zkrátka patří. Odboráři si pak nemůžou vynucovat plošný zákaz práce zákonem a podnikatelům nařizovat, kdy mohou podnikat,“ vysvětluje viceprezidentka HK ČR a prezidentka SOCR ČR Marta Nováková.

„Dle původního záměru měl z

Zákon navíc tvrdě dopadl i na řadu menších obchodů, kterých se regulace týkat neměla. Některá obchodní centra totiž rozhodla, že se jim nevyplatí otevírat jen pro vybrané obchody, a proto mnohdy zavírají úplně. Chaos je ale i ve výkladu samotného zákona. Není jasné, co se vlastně do rozlohy 200 m2 počítá – zda jen prodejní plocha nebo například i sklady. Stát touto regulací rovněž připravil zaměstnance o možnost přivydělat si díky příplatkům za práci o svátcích.

Také trend v Evropě je zcela opačný, než jak tvrdili předkladatelé. Řada států od regulace prodejní doby ustupuje. Potvrzuje to např. situace v Maďarsku, kde se odvolal rok starý zákaz nedělního prodeje, stejně zareagovali i v Itálii a ve Švédsku, postupná deregulace v tomto směru probíhá také v Německu a Rakousku. Debata o zrušení omezení se intenzivně vede rovněž ve Francii. Portugalsko a Irsko od regulace ustoupily, Finsko výrazně omezuje.

„Pokud budeme slepě přejímat zákazy a regulace z okolních zemí s vágním vysvětlením tam to platí, tak u nás musí taky, pak brzy budeme naprosto nesvéprávní,“ uzavřel Dlouhý.

Miroslav Diro, odbor vnější komunikace HK ČR